image

A KMR_12-1-2012-0010 pályázat keretében megvalósult eredményeink


BiiOS Home
Családi házakra optimalizált felületfűtési-hűtési rendszer

WebBiiOS HTML5 alapú megjelenítése
PC-ken, android alapú okos telefonokon és tableteken

BiiOS GSM-32 kommunikációs modul

TouchScreen érintőképernyős szobai terminál

BiiOS Home

Családi házakra optimalizált felületfűtési-hűtési rendszer

A berendezés egy családi ház teljes körű fűtés-hűtés szabályozására alkalmas, a lakásban felhasznált bármilyen technológia (radiátor, falfűtés/hűtés, légkondicionáló berendezés, fan-coil, gázkazán, hőszivattyú, napkollektor, stb.) teljes körű szabályozását ellátja. Alapkiépítésben a következő funkciók elvégzésére képes.

 • Primer kör: három strang hőmérséklet szabályozása (fűtés esetén külső hőmérsékletkövető, hűtés esetén harmatpont szabályozás), hőszivattyú/gázkazán prioritás kapcsolása, napkollektor vezérlése, HMV előállítása, kútszivattyú indítása, vezérelt áram figyelés.
 • Szekunder kör: teljes körű hűtés/fűtés zónaszabályozása tíz zónára, párakicsapódás védelemmel, párátlanító berendezés indítása szükség esetén, időprofilok futtatása, ”elmentem otthonról” funkció.
 • Felügyelet: internet alapú távoli elérés, csatlakozás a WebBiiOS Home központi felügyeleti szerverhez, korlátolt mennyiségben lehetőség van helyben tárolt grafikonok megjelenítésére is (a napkollektor hőmérséklet és az előremenő strangok hőmérsékletét lehet visszamenőleg grafikonon megtekinteni).
 • Továbbá tartalmaz ki/bemeneti pontokat, melyek működését a beállítások határozzák meg. Ezek lehetnek: hűtés/fűtés átkapcsolás, üzemmód visszajelzés, nyolc darab általános célú potenciálmentes kontaktus bemenet, három darab általános 0-10V bemenet, öt darab általános 0-10V kimenet.

A rendszer technológia és gyártó független megoldás! Olyan algoritmusokat tartalmaz, melyek nem találhatók meg egyetlen gázkazán vagy hőszivattyú gyári szabályozásában sem (például felülethűtés/fűtésszabályozás, előremenő strang hőmérséklet szabályozása harmatponti hőmérséklet alapján, stb.)

A csomag tartalmaz egy, a mai kor design elvárásainak megfelelő, fali érintőképernyős felhasználói kezelőt, mellyel minden funkció kényelmesen elérhető. Rendszerbeállítások is erről az eszközről módosíthatók.

A berendezés része egy okos telefonra is optimalizált web szervert, melyen elérhető az összes funkció, valamint bizonyos paraméterek időbeni alakulását jelző grafikonok is. Helyet kap a menüben egy szerviz pont is, amellyel könnyen lehet a rendszert konfigurálni. Előre eltárolt „forgatókönyveket” is lehet választani, ezzel a konfigurálás menete egyszerűvé válik. A WEB interfészen kívül az egységben megtalálható egy olyan kommunikációs interfész, melyen WebBiiOS szerver csatlakozhat. Egy ilyen megoldással a letelepített rendszereket az üzemeltető és a szervizszakemberek távolról is elérik, akár a telepítés időpontjáig visszakereshetnek az elmentett működési adatokban, grafikonokat rajzolhatnak belőlük, stb. Minden, a szerveren eltárolt adatból EXCEL formátumú adatbázis menthető.

A rendszer tartalmazza a tápegységet, központi egységet, be/kimeneti modult, négy helyiségszenzort, egy csőhőmérőt (PT1000) és két tartályhőmérőt. A felhasználói terminál falra szerelhető, de akár egy gépészeti elem (mondjuk HMV tartály) oldalára is. Bővítő csomagokkal a rendszer által szabályozott helyiségek száma tovább növelhető.

BiiOS in a Box DIN-RAIL ki/bemeneti egység

Az érintőképernyős terminálhoz csatlakozik egy ki/bemeneti egység. Ebbe kell (a meghatározott pontokra) bekötni a vezérelt elemeket (keverőmotorok, motoros fejek, szivattyúk, kapcsolók), valamint ehhez az egységhez csatlakoznak a hőmérők is (cső, tartály, szoba, külső hőmérő, stb.). A felszerelést ábrákkal illusztrált részletes dokumentáció segíti, típusgépházakkal, példákkal, interneten megnézhető videóval. A szobaszenzorok (hőmérséklet és páratartalom) több színben és dizájnban kaphatók. Hogy tökéletesen megfeleljünk a felhasználók elvárásának, kérésre a szenzorokat személyre szabott grafikával is el tudjuk látni.

BiiOS Home fali hőmérséklet és páratartalom szenzor

Felszerelése általános villanyszerelői tudással rendelkező személy számára nem jelenthet kihívást. A Bitel részéről a berendezés nem igényel telepítő személyzetet, a cég ellenben vállalja a telepítő személyzet teljes körű oktatását.

Szándékunkban áll a rendszert a továbbiakban vezeték nélküli szenzor rendszerrel, beléptető, világításvezérlő, biztonság-technikai, távmérőóra leolvasó, GSM kommunikációs funkciókkal is kibővíteni.

WebBiiOS HTML5 alapú megjelenítése

PC-ken, android alapú okos telefonokon és tableteken

A korábbi BIIOS rendszerben a gépház vizualizáció és az alaprajzhoz kötődő megjelenítés Adobe Flash technológiával készült. A Flash tartalmak megjeleníthetősége azonban az utóbbi években jelentősen lecsökkent, elsősorban az okos telefonok és tabletek terjedésének köszönhetően. Ezek a jórészt Android és IOS operációs rendszert futtató eszközök ugyanis nem támogatják az erőforrás igényes Flash Player megjelenítő használatát.

Ez lehetetlenné tette (az amúgy a látványos) grafikai kezelőfelületet és animált grafikai elemeket tartalmazó BiiOS rendszer használatát. A már meglévő ügyfelek és a leendő vásárlók szempontjait figyelembe véve szükségessé vált a rendszer újraépítésre a Flash technológiát helyettesítő HTML5 platformon.

A HTML5-ös rendszer előnyei:

 • Megjelenítéséhez nem szükséges böngésző plugin telepítése
 • Mobil eszközökön is futtatható, a mobil böngészők szinte kivétel nélkül támogatják a HTML 5 technológia elemeit
 • A különböző képernyőméretekkel rendelkező eszközökön egyaránt megfelelően jelenik meg – reszponzív felépítés.
 • Animációs lehetőségek (forgatás, méretezés, pozícióváltoztatás és ezek akár végtelen számú ismétlődése)
 • Nyílt fejlesztési környezet
 • HTML5 nyelv folyamatos támogatása és fejlesztése a jövőben

BiiOS GSM-32 kommunikációs modul

A Biios GSM-32 modul olyan komponense a BiiOS eszközök családjának, amely lehetővé teszi adatok küldését és fogadását mobil GSM hálózaton keresztül.

A GSM-32 Modul olyan rendszerek esetén is alkalmazható, ahol nincs lehetőség vezetékes Ethernet hálózat kiépítésére, de a mobil kommunikációs hálózat elérhető.

A modul segítségével a következő feladatok oldhatók meg:

 • mérési eredmények (bemeneti pontok állapota, hőmérsékletek, stb.) küldése egy központ felügyeleti alkalmazás számára, előre beállított időközönként
 • riasztások azonnali küldése egy központi szervernek
 • SMS azonnali küldése riasztásokról vagy más, fontos eseményekről előre beállított címekre
 • a felügyeleti szoftver által küldött UDP csomagok fogadása és azok továbbítása a Biios rendszeren belül, egy beállított BiiOS objektumnak (tipikusan a rendszerben megvalósított automatika-alkamazásnak)

A BiiOS GSM-32 Modul úgy hardver, mint szoftver szempontból kompatibilis a BiiOS eszközcsaláddal. A család más tagjaival a standard RS-485 buszon képes kommunikálni.

A kommunikáció BiiOS protokollon keresztül történik. A kommunikációhoz szükséges címet a szokásos módon, a modulon található kódkapcsolók segítségével lehet beállítani.

TouchScreen érintőképernyős szobai terminál

Az egység a mai kor szokásainak megfelelően, érintőképernyőn keresztül kezelhető. Hő és páratartalom mérésre alkalmas. A központi terminálon keresztül lekérdezhető a helyiségekben elhelyezett valamennyi szenzor. Az egység RS485-ös vezetékes, RF 868MHz-es rádiós és WiFi kommunikációs csatornával is rendelkezik.