image

M-Bus illesztő modul (JMB-01 és JMB-02)

 

  • 64 darab M-Bus protokollal kommunikálni képes eszköz (slave) lekérdezésére képes. Minden az EN 13757-2 és EN 13757-3 érvényes M-Bus szabványoknak megfelelő adatot tud kezelni. A slave egységek lekérdezése 6 óránként történik Ez a lekérdezési idő megnöveli a slave-ben lévő elemek élettartamát. A lekérdezési idő igény esetén módosítható.
  • Az M-Bus illesztő egység átalakítható impulzus jelek fogadására is, ezáltal az impulzus kimenettel rendelkező mérőórák (pl. hidegvíz-, melegvíz-, villany-, gázóra) adatainak feldolgozására is képes. A mérőórák és az illesztő közötti kábelezés szabotázs védett. Az egység számolja és tárolja a mérőóráktól érkező impulzusokat.
  • Az adatfeldolgozó szoftvertől érkező kérdésre az M-Bus illesztő a vezérlőegységen keresztül felküldi a fogyasztási adatokat a feldolgozó szoftvernek. A vezérlőegységgel való kommunikáció RS485-ös buszon keresztül történik.
  • A lekérdezésre adott válasz tartalmazza, az M-Busslave címét, az adatfeldolgozás eredményét, fejrész információit, a mért értéket a közeg és mértékegység megnevezésével, valamint, (ha vannak) kiegészítő információkat (alegység, tarifa, tárolási szám). Impulzus bementekről gyűjtött adatok esetén a válasz csak az időegység alatt számolt impulzusokat, és a bemenet azonosítókódját tartalmazza. A kisegítő információkat (mérőóra száma, típusa, mértékegység stb.) a feldolgozószoftver rendeli hozzá. Az egység (opcióként) az LCD kijelzőjén is megjeleníti a mért adatokat.