image

Hőszivattyú


Egy olyan eszköz mely a környezeti energiákat hasznosítja (föld hő, levegő hő) valamint ezek segítségével képes egy épületet fűteni illetve hűteni. A működése során felhasznált energiával a környezetéből kinyert hőt magasabb hőmérsékletre emeli, mely hőenergiát átadja az épületben keringő fűtőközegnek ez által fűti az épületet. Az épület hűtése során a folyamat megfordul, ebben az esetben az épület a „fűtő közeg” melyből hőt von el – ez által hűti azt - míg az elvont energiát a földbe (esetleg levegőbe) vezeti vissza.

Több változata is elérhető, a kialakítástól illetve a hő átadó közeg (hőforrás és a hő leadó közeg) kombinációjától függően:

  • levegő / levegő hőszivattyúk
  • víz / levegő hőszivattyúk
  • sólé / levegő hőszivattyúk
  • levegő / víz hőszivattyúk
  • víz / víz hőszivattyúk
  • sólé / víz hőszivattyúk

A hőforrás (vagyis az a közeg amelytől hőt vonunk el) kihasználásának, kiépítésének módjai vizes vagy sóleves megoldások esetén több fajta is lehet.

A talajvíz – B talajszonda – C talajkollektor

A talajvíz igénybevételének esetén beszélhetünk zárt illetve nyitott rendszerről is. Előbbi esetben indirekt kapcsolat van a talajvízzel, utóbbi esetben direkt melynél maga a talajvíz kering a hőszivattyú hőforrás –hő elvonó, primer- körében.

Létezik beton abszporberes megoldás is, ebben az esetben egy beton építmény –mely jól vezeti a hőt (pl kerítés)- az a közeg melybe a csöveket elhelyezik így az átadja a levegőből és a napsütésből kinyert hőt.