image

Radiátort vagy felületfűtést válasszak?


A rendszerek összehasonlítása.

A sugárzó hő hatása

„A 36-40 oC felületi hőmérsékletű fűtött felületeknek a helyiségekben tartózkodó személyekre gyakorolt sugárzó hatása miatt a hagyományos fűtéshez képest — azonos hőérzet kialakulásához — a helyiség levegőjének hőmérséklete 2-3 fokkal alacsonyabb lehet. Az alacsonyabb hőmérsékletű helységekben tartózkodók frissebbnek, érzik magukat, növekszik az agy teljesítő képessége, és ehhez még jelentős energiamegtakarítás is hozzájárul”, — írja G. Mottl, egy német szakíró, a témában tankönyvként használt művében.

Mi helyett mit?

A padlófűtés és a falfűtés előnyei igen hasonlóak. Amíg a padlófűtést elsősorban fűtésre alkalmazzák, addig a fali, mennyezeti rendszereket fűtésre és hűtésre is előnyösen lehet alkalmazni. Utóbbi sugárzó hűtésnek számít, ám jobb-e mint a megszokott split klíma? A split klíma is lehet jó, ha igényes típust választunk, nem is beszélve arról, ha energiatakarékos inverteres megoldást választunk. Ennek azonban kicsi a realitása az ára miatt. Egészségügyi szempontból a felület hűtés-fűtés látszik a legkézenfekvőbbnek. Falfűtéssel ugyanis nyáron akár 15-18 fokos kútvízzel hűtve a helyiségekben tartózkodók hőérzetét léghuzat és porterhelés nélkül lehet javítani.

A padló- és falfűtés a jelentős hőtárolás és tehetetlenség miatt igen stabil állandó hőmérsékletet teremt.

A választás szabadsága

Padlófűtés vagy fali, mennyezeti hűtés-fűtés legyen a megoldás? A kérdés egyszerű, de a válasz annál komplikáltabb.

Ha megfelelő, 10 centiméteres padlóvastagság rendelkezésre áll, akkor a padlófűtés megvalósítása egyszerű, továbbá a kazán beépítése is mindennapi feladatként kezelhető. A padlófűtés csöveinek lerakása sem túl bonyolult feladat manapság.

Ezzel szemben a fal- és mennyezeti hűtés-fűtés csövezése feltétlenül erre szakosodott kivitelezőt igényel, akiknek száma viszont napról-napra növekszik.

Ilyen megoldást elsősorban új létesítménynél érdemes és javasolt megvalósítani. A padlófűtés alkalmazása olyan hidegburkolatú helyiségekben, fürdőszobában, nagyobb területű nappalikban javasolt, ahol például földön csúszó-mászó kisgyerekek vannak. Hálószobában viszont ne alkalmazzuk!

Forrás: Energia újság 2010 április, 40