image

Kell-e puffer tartály?


Amit megtakarítunk a puffertartály árán, kifizetjük energiára

A hőtárolás megítélése, szükségessége

A tárolás a primer energiák korlátlan és olcsó elérhetőségéig csak ritkán merült fel az épületgépészetben, jelentőségét nem sokra értékelték. Egy idő után azonban elérkezett a pillanat, amikor a drasztikus áremelkedések miatt mégis csak a már meglévő, felhasználható energiákkal kellet jobban gazdálkodni.

A szakértői kijelentés egyszerű: a szolár-, a hőszivattyús és a fatüzelésű rendszerek tárolás nélkül alkalmatlanok a gazdaságos üzemeltetésre. A tárolás elmaradhatatlan, ha az energiát csak később, a keletkezés pillanatában nem lehet felhasználni. Ennek jellegzetes esete a napenergiával való használati melegvíz készítés, a fatüzelés és a hőszivattyú is.

Tárolás szolár rendszerekhez

A naphő hasznosítás legnagyobb előnye, hogy megvalósítása semmilyen környezetszennyezéssel nem jár, és alkalmazásánál a nyári és őszi hónapokban a gázt el lehet felejteni, ki lehet kapcsolni. A kollektorok hő nyerése az év folyamán, valamint a különböző napszakokban jelentősen változik. Továbbá az igény a különböző napszakokban is eltérő. A csúcs hőigény reggel 6-7, valamint a koraesti órákban, 7-8 órakor jelentkezik, amikor a fogyasztás a legmagasabb. A fogyasztás változása miatt mindenképpen tárolás szükséges, amit nem célszerű aláméretezni, mivel így várhatóan a teljes melegvízmennyiség a szoláris hasznosításból fedezhető.

Árhatárok

A hőszivattyús rendszerek alkalmazása terjed, de a tárolókról sokszor így is lebeszélik a vevőt, csakhogy el tudjanak adni valamit. Pedig a tároló létfontosságú a gazdaságos üzemeltetés miatt. A hőszivattyú kis hőigénynél való sűrű kapcsolgatása a kompresszort és az automatikát is nagyon igénybe veszi, hatványozottan gyorsan tönkre teszi.

Egy 500 literes hőtároló tartály ára 180 ezer forintnál kezdődik, de ha komolyabb teljesítményű az alternatív energiákat hasznosító rendszerünk, akkor 450 ezer forintig is felmehet az ár. A tároló jelentős költség, ami például vizes kandalló eladásnál ellenérdekeltségként jelentkezik. A hivatkozás ilyenkor egyszerűen úgy szól, hogy nem volt rá igény.

Forrás: Agónás Péter, Energia újság 2010 április.